četvrtak, 19. travnja 2018.

OSMOGODIŠNJA DJEVOJČICA UMRLA U RUKAMA 40 godina starijeg muža na dan VJENČANJA!



Morbidan običaj u Jemenu koji je šokirao svijet!
Osmogodišnja djevojčica je umrla u Jemenu na noć svog vjenčanja nakon nekoliko povreda nastalih tokom seksualne traume u prvoj “braćnoj noći”.
Organizacija za ljudska prava poziva na hapšenje njenog muža, koji je mnogo stariji od nje. Smrt je otkrivena u plemenskom području u sjeverozapadnom Jemenu, koji se graniči sa Saudijskom Arabijom. Ovo je pored već postojećih problema sa prisilnim brakovima djece, izazvalo još veću pažnju na Srednjem Istoku.
” Prema Fondu stanovništva Ujedinjenih Naroda, u periodu od 2011 do 2020. godine, više od od 140 miliona djevojčica će se vjenčati.  Što je još više šokantno, od tih 140 miliona djevojčica koje će se udati prije osamnaeste godine, 50 miliona će imati manje od 15 godina”.



Otprilike preko četvrtine Jemenskih mladih djevojčica udalo se prije 15 godine. Ne samo da tako gube pristup zdravlju i obrazovanju, već su ove djevojčice često predmet fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja u njihovim brakovima na silu.
Jedan od glavnih problema u ovoj državi jeste što tamo ne postoji precizna definicija riječi djeteta i kad ono ulazi u svijet odraslih. Ovo ostavlja mnoge interpretacije u državama i gotovo pa nikako ne štite one koji su pogođeni time.
Uspostavljanje dobne granice je među glavnim prioritetima grupa kao što je HRC koji su objavili izvještaj na 54 stranice pod nazivom “Kako dopuštate da male djevojčice stupaju u brak”, dokumentirajući dugoročne posljedice koje ovakvi brakovi na silu ostavljaju na djevojčice.
Mnoge organizacije se slažu da bi se po zakonu sa minimalno 18 godina trebalo stupiti u brak

Nema komentara:

Objavi komentar