nedjelja, 11. ožujka 2018.

Evo zašto bi svi trebali da pijemo vodu iz bakarnih posuda!

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, anti-kancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim vrčevima. Prema studiji iz 2012-te godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultiralo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i energiju uopšte. “ Ayurveda tekstovi kazuju da voda čuvana u bakarnim posudama ima sposobnost uravnotežiti sve tri doše u vašem tijelu (vata, kapha i pitta). Doša (dosha) je sanskrtska reč koja znači ‘konstitucija uma i tela’, a sve tri doše su prisutne u svakoj ćeliji, tkivu i organu – za kretanje, metabolizam i fluidnost – i ključne su komponente našeg života. Koje su dobrobiti? Pijenje čaše vode iz bakarne posude (na sobnoj temperaturi) ispira bubrege i probavni sistem, Bakar je dobar tonik za jetru, slezenu i limfni sistem, Pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema, Stimuliše vaš mozak, Proizvodi melanin (pigmentacija oči, kosu i kožu) u našem telu, Pomaže u apsorpciji gvožđa u telu, Uništava štetne bakterije u vodi, Reguliše rad štitne žlezde, Ublažava bol uzrokovanu otečenim zglobovima kao u slučaju artritisa, Usporava starenje, Pomaže u regulaciji krvnog pritiska, otkucaja srca i snižava nivo holesterola i triglicerida, i Rane brže zaceljuju Potrebno je jednostavno vodu držati u bakrenom vrču preko noći i piti pozitivno naelektrisanu vodu rano ujutro ili 2-3 puta u jednom danu – to je više nego dovoljno da iskoristite prednosti takve vode. Vodu nemojte držati u frižideru. Redovito perite bakarnu posudu svežim limunom ili testom napravljenim od soli i tamarinda. U ovo moderno doba, mi često odabiremo praktičnost ispred zdravijeg života – pitka voda u boci, na primer, je ne samo štetna za okolinu, već i rizična za zdravlje.

Nema komentara:

Objavi komentar