petak, 6. srpnja 2018.

Torta sa jagodama koja se ne peče!

Fina osvježavajuća torta kao stvorena za nadolazeće ljetne vrućine! Možete koristiti bilo koje sezonsko voće, a u ovom slučaju ćemo koristiti jagode! 




Sastojci: 

Za podlogu: 
200 gr digestiv keksa ( može i bilo koji drugi ) 
1 dl prženih, mljevenih badema ili lješnjaka
100 gr maslaca ( otopljenog ) 

Za nadjev: 

3 dl slatkog vrhnja 
3 dl kiselog vrhnja 
150 gr šećera u prahu 
10-12 gr želatine u prahu 
6 kašika hladne vode za natopiti želatinu 
3 kašike soka od limuna ili limete 
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo 
500 gr jagoda 



Priprema

1.
Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro  na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
2.
Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
3.
Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.



4.
Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
5.
Napomena:Ja sam koristila kalup promjera 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka.Moze se koristiti i kalup od 24 cm ,ako zelite da je  torta niza ili ako nemate manji kalup!
6.
Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu.To radite u kalupu veceg promjera,jer u manjem vam nece stati.Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge ,pa posuti po torti i poslagati voce!Varijacija je bezbroj,pustite masti na volju!Dianamakarska je odozgo posula sa ribanom bijelom cokoladom i jagodice odozgo,super idejica!

Nema komentara:

Objavi komentar