Puding od riže je jelo koje se tradicionalno priprema u Indiji, odakle je i porijeklo basmati riže. Osim svoje posebne arome koju volim, basmati riža sadrži obilje vlakana, mangana, selena, vitamina B grupe i spada u lako probavljivu namirnicu koja se sjajno uklapa u ovu slatku i kremastu deliciju, odnosno ukusan doručak koji možete spremiti i uveče, ali i ujutro dok se spremate za radni dan i ponijeti i sebi na posao. Za razliku od okruglog zrna smeđe riže, veoma brzo se kuha, naročito ako ga potopite u vodu na nekoliko sati prije toga, ali nije neophodno.
Potrebni sastojci:
(za 4 porcije)
- 1 šolja smeđe basmati riže
- 2 šolje vode
- prstohvat morske soli
- 6 šolja mlijeka*
- 1 kašičica aru praha ili kukuruznog škroba
- malo arome vanilije
- 1/2 kašičice kardamoma
- 3 kašike rižinog slada ili drugog zaslađivača
- 2 velike kašike kokosovog maslaca
- 1/2 šolje sirovih lješnjaka
- malo ribanog kokosa ili čipsa od kokosa, voće
Način pripreme:
- Rižu dobro isprati i namočiti u hladnu vodu na nekoliko sati. Na laganu vatru, staviti je kuhati zajedno sa 2 šolje vode. Kada prokuha, posoliti i poklopiti.
- Kada je voda isparila, dodati 5 šolja mlijeka i zaslađivač, vaniliju i kardamom i kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Kada je masa postala gusta i fino kremasta, razmutiti aru prah u 1 šolji mlijeka i dodati u rižu. Kuhati još kratko i poklopljeno ostaviti da se malo ohladi.
- Za to vrijeme isjeckati lješnjake, pomiješati sa ribanim kokosom tostirati ih na laganoj vatri u suhoj tavi.
- U topli puding dodati maslac, dobro promiješati, sipati u zdjelice i posuti lješnjacima i kokosom. Nadam se da ćete uživati kao mi u ovoj deliciji!
*možete napraviti kombinaciju sa kokosovim ili bademovim mlijekom
Nema komentara:
Objavi komentar