Ovi medenjaci su super mirisni i mogu biti mekani ako volite, ali i tvrđi, samo je važno da ispravno podesite vrijeme pečenja.
suhi sastojci:
- 2 šolja brašna od cjelovitog zrna spelte + 1-2 kašike po potrebi
- 1 ravna čajna kašičica sode bikarbone
- 1/2 ravne čajne kašičice praška za pecivo
- 1 čajne kašičice mješavine začina za medenjake
- 1 čajna kašičica cimeta
- 1 čajna kašičica đumbira u prahu
- prstohvat morske soli
vlažni sastojci:
- 1/4 šolje melase
- 1/4 šolje agavinog sirupa ili meda
- 1/2 šolje otopljenog kokosovog ulja
- 1 kašika pirea od jabuka*
Način pripreme:
- U posudi pomiješati suhe sastojke
- Na pari otopiti kokosovo ulje, pa dodati melasu, zaslađivač** i pire.
- Umijesiti sve da se poveže, a s obzirom da kvalitet brašna varira, ukoliko vam smjesa bude mrvičasta i suha možete dodati još malo pirea ili brašna ukoliko je prevlažna.
- Umijesiti sve, prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider 8 sati da miruje ili preko noći.
- Tijesto izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi da malo omekani. Ukoliko želite praviti oblike, tada rastanjite tijesto na prozirnoj foliji do 1 cm ili tanje, kalupom napravite oblike i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. A ukoliko želite loptice komade tijesta formirajte u kuglu i malo spljoštite između dlanova.
- Rernu zagrijati na 175 C. Medenjake peći 7 minuta želite li mekše ili koji minut duže ukoliko želite hrskave.
- Nakon 8 minuta medenjaci će biti vrlo mekani, ali ne brinite. Samo ih ostavite da se potpuno ohlade jer se tako stvrdnu.
- Ukoliko želite, otopite bijelu čokoladu na pari sa malo kokosovog ulja i ukrasite medenjake.
- Ukoliko želite da budu mekani, držite ih u kutiji sa poklopcem i tako mogu stajati i nekoliko dana.
*možete koristiti i gotove kašice od jabuke za bebe, a ja sam ga pravila tako što sam jabuke ogulila i stavila kuhati u malu količinu vode dok ne omekane, a potom izmiksala.
**ovi medenjaci nisu previše slatki, s obzirom da sam imala namjeru premazivati ih bijelom čokoladom, ali vi možete dodati i 1 kašiku kokosovog šećera ili bio šećera od trske.
Nema komentara:
Objavi komentar