srijeda, 27. lipnja 2018.

Sirova torta od limuna i kokosa


Da li vi koristite eterična ulja? U ovom receptu se koristi eterično ulje limuna. Kao i druga citrusna ulja, sam njegov miris će vam podići raspoloženje.Možete ga staviti u mirisnu svjetiljku, kupku, mazati na kožu pomiješano sa nekim baznim uljem ili staviti u hranu. Kažu da: 
  1. podiže energiju
  2. ublažava nesanicu
  3. štiti od virusa 
  4. jača koncentraciju












Ovom malom torticom koja ne sadrži ni rafinisanja ulja, šećere, niti masti, počastite drage ljude koje želite da iznenadite kako zdravi slatkiši mogu biti veoma ukusni. A ovu kremu možete poslužiti i kao sladoled u kornetima. 

Potrebni sastojci: 

za koru: 
  • 1 šolja kokosovog čipsa 
  • 1/4 šolje badema 
  • 5 svježih datula 
  • 1 velika ravna kašika meda ili agavinog sirupa 
  • mrvica soli 

za kremu: 
  • 1/2 šolje mlijeka od kokosa ( možete koristiti i punomasno mlijeko iz konzerve ) 
  • 1 1/2 šolja indijskih oraščića ( namočite ih u hladnu vodu preko noći ) 
  • sok od 2 limuna
  • 1/2 šolje meda ili agavinog sirupa 
  • prstohvat soli
  • 2 velike kašike otopljenog djevičanskog kokosovog ulja 
  • 3-4 kapi eteričnog ulja limuna 
  • 1/2 ravne čajne kašičice kurkume u prahu


Način pripreme: 
  1.  U multipraktiku sameljite bademe i kokosov čips od grublje teksture. Dodajte otkoštičene datule, med i mrvicu soli pa možete u rukama dobro sjediniti smjesu. 
  2. Smjesu istresite u kalup prečnika 12 cm čije ste dno obložili prozirnom folijom i poravnajte vlažnim rukama. 
  3. Sve sastojke za kremu osim kokosovog i ulja limuna stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu, a potom dodajte ulje. Brzina izrade ove kreme će zavisiti od blrzine blendera, pa će vam možda trebati više vremena ukoliko imate blender manje jačine. 
  4. Kremu prebacite na primpremljenu podlogu i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, obično je dovoljno 4-6 sati, nakon toga izvadite torticu, isijecite je na komade i ukrasite voćem po želji.

Prijatno vam bilo! 

Nema komentara:

Objavi komentar