Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnoj razmeri. U savremenoj ishrani, pak, dominira hrana koja u telu stvara kiselinu, a kiselost je najbolje smanjiti alkalnom ishranom.
Nova knjiga doktora Stefana Domeniga Alkalni sokovi i smutiji, pokazuje kako na jednostavan način očistiti organizam i uspostaviti zdrav odnos između kiselog i alkalnog.
Prema filozofiji doktora, najvažniji put do dobrog zdravlja jeste onaj koji vodi kroz želudac.
“Ako jedete prave stvari na pravi način, telo će moći da se očistiti. Možda ćete hteti malo da smršate, i to je u redu, ali alkalna ishrana ne služi samo mršavljenju. Ona je plan za postizanje vitalnosti kako bi se telo vratilo u svoj prirodni oblik i funkcionisalo najbolje što može”, kaže doktor.
U knjizi je detaljno izložen sedmodnevni plan čišćenja organizma što omogućuje organizmu da izbaci bezvredne materije iz tela. Ali, ne morate da ga sprovodite svih sedam dana. Jedan dan nedeljno ili nekoliko dana zaredom biće sasvim dovoljno da u vaš život uđe hrana koja vam daje energiju i čisti probavni sistem.
Uz program čišćenja organizma ćete se uz pomoć nutritivno izbalansiranih sokova, smutija i supa oporaviti i podstaći probavu na bolji rad. Čak i ako ste na alkalnoj ishrani tek dva dana nedeljno, osetićete njene blagodati.
Zašto pripremati sokove?
Sokovi i supe koje ste pripremili kod kuće neuporedivo su bolji od kupovnih imitacija iz prodavnice. Tako ćete moći da pazite na njihov sastav – nećete dobiti proizvod s dodatnom količinom soli i šećera i sa smanjenim procentom vlakana. Domaći sokovi su svežiji, a to znači da su hranljive materije i vitamini sačuvani.
Izbalansiran sok trebalo bi da bude poput čaše vina – nešto što ćete pijuckati uživajući u njemu. Jedno upozorenje: sokovi mogu da budu prejaki za probavu. Navikli smo se na to da bi voćni sokovi trebalo da budu gusti i jaki, a zapravo mnogi su ukusniji razblaženi. Povremeno možete popiti gust sok, ali inače ga razredite. Za probavu je najvažnije unositi dovoljno vode.
Sok ili smuti od sirovih sastojaka nije preporučljivo piti uveče, jer telo neće imati dovoljno vremena da ih svari. Sirova hrana strogo je rezervisana za dan.
Uveče pijte čaj ili odvar, a ako želite nešto konkretnije, neka to bude domaća supa. Po hranljivom sadržaju ne zaostaju mnogo za sokovima, a telo će ih lakše apsorbovati.
Jelovnik za jedan dan
Setite se da sokove i supu pijete polako i da uživate u svakom gutljaju. Pre podne ili kasnije posle podne uzmite bademe i brokoli kako biste dobili energiju iz proteina. Tokom dana pijte i vodu.
Glavne namirnice
Prvog dana telo treba pripremiti za predstojeću nedelju. Jednostavni sok za doručak sadrži voće koje čisti od toksina, đumbir i alkalno začinsko bilje za čišćenje creva. Grejp je pun vitamina i vlakana i zajedno s umirujućim đumbirom pomoći će da se probavni sistem pripremi. Začinsko bilje je zvezda soka za ručak. Uzmite sezonsko bilje, a peršun je uvek dobar izbor jer je snažan antioksidans. Bademi i brokoli daće vam energiju. Blag povrćni čaj uveče omogućiće želucu da se odmori od napornog rada. Bićete zadovoljni i spremni za ostatak nedelje.
Doručak – Sok za dobro jutro
Za prvi dan potreban nam je sok koji će očistiti organizam. Slatkoća crvene jabuke ublažiće gorčinu grejpa, a uz to dodajte sok salatnog povrća za hranljivi početak dana.
Sastojci: pola grejpa, 1 limun, 2 stabljike celera, pola krastavca, 3 rotkvice, 1 crvena jabuka, 2 cm đumbira.
Priprema: Oljuštite grejp i limun, ostavite malo bele kožice pod korom jer je bogatija mineralima i vlaknima od samog voća. Iscedite grejp i limun. Pripremite sok od celera. Oljuštite krastavac (naročito ako je bio premazan voskom), pa i njega stavite u sokovnik. Potom dodajte rotkvice, a ako im je lišće sveže, i njega dodajte soku. Jabuku isecite na četvrtine i dodajte ih soku. Oljuštite đumbir, pa i njega stavite u sokovnik. Sok dobro izmiksujte i sipajte u čašu.
Napomena: Ako vam je ostalo celerovog lišća, dodajte ga uveče povrćnom čaju.
Ručak – zeleni biljni čistač
Ovaj napitak smo nazvali biljnim alhemičarem. Sveže začinsko i aromatično bilje ima mnogo osobina i sve ih izdašno koristimo – i stabljike i lišće. Počevši s medveđim lukom i selenom, to bilje iz sezone u sezonu mešamo i menjamo. Upotrebite sezonsko bilje koje imate pri ruci. Ovde smo uzeli peršun, ali dobro će ga zameniti bilo koja druga nežnija začinska biljka, poput korijandera ili čak nekoliko listića majčine dušice ili list ili dva kadulje.
Sastojci: 3 stabljike celera s lišćem, šaka mladog spanaća, mala vezica peršuna, 1 šargarepa, 1 krastavac, pola limete, 1 kašičica lanenog ulja.
Priprema: Celer, spanać i peršun dobro operite i osušite tapkanjem. Celer stavite u sokovnik. Kada dobijete sok, dodajte šargarepu kojoj ste odsekli krajeve. Potom u sokovnik stavite oljušteni krastavac, zatim i spanać. Sa stabljike peršuna otrgnite listove, pa ih zajedno sa stabljikom dodajte soku. Sok od svih sastojaka sipajte u čašu, dobro promešajte i dodajte isceđen sok limete. Poslužite u čaši i prelijte uljem.
Užina – energetski napitak od badema i brokolija
Pokušajte ovaj napitak da pijete pre podne ili u kasno popodne.
Sastojci: 12 badema s kožicom, 75 ml vode (može još, po želji), 1 cvet brokolija.
Priprema: Najpre izmiksajte bademe i vodu kako bi se bademi usitnili. Dodajte brokoli. Dobro izmiksajte.
Večera – hranljivi povrćni čaj
Pripremite ga u većoj količini, jer ga možete piti tokom dana umesto čaja i kafe s kofeinom. Kada vam njegovo pripremanje pređe u naviku, menjajte začine i bilje koje mu dodajete kako biste menjali ukus.
Sastojci: 2 litre vode, 3 šargarepe, 1 batat, 4 stabljike celera, 2 luka, 1 praziluk, 2 krompira, 3 čena belog luka, 6 zrna crnog bibera, 1 lovorov list, mala vezica peršuna, morska ili kuhinjska so, prema ukusu maslinovo ulje za posluživanje.
Priprema: Dok pripremate povrće, pristavite vodu da provri. Šargarepi odsecite krajeve. Šaragrepu i batat oljuštite i krupnije isecite. Celer grubo naseckajte. Luk oljuštite i isecite na četvrtine. Donji kraj praziluka odsecite i bacite, zatim praziluk krupnije isecite. Krompir isecite na četvrtine. Kad voda provri, dodajte joj povrće, beli luk, biber i lovorov list. Lišće peršuna iseckajte i stavite na stranu, a stabljike grubo naseckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru i lagano kuvajte 30 minuta. Povrće ocedite, a tečnost sačuvajte. Kada želite da je pijete, podgrejte i posolite. Poslužite s malo peršunovog lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinovog ulja.
Savet: Iznenadićete se koliko je sok od peršuna jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog hlorofila.
Načela alkalne ishrane
Ako pazimo na želudac, mnoge od uobičajenih poteškoća i tegoba koje uzimamo kao nešto što ne možemo da promenimo, poput lošeg tena, neprijatnog zadaha, nadimanja i zatvora, počinju da nestaju. Tegobe i bolesti poput artritisa, dijabetesa tipa 2 čak i raka mogu da reaguju na alkalnu ishranu.
Dodatni saveti
1. Svaki dan popijte bar dve litre vode. U to možete da uračunate sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati da pijete vodu i počnete da pijete, na primer, samo sok od šargarepe. Uz dve litre na dan telo i njegovi organi biće gipki i zdraviji.
2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo povrćnog čaja ili filtriranu vodu. Katkad je telo žedno, a ne gladno, pa je bolje nešto popiti nego pojesti.
3. Uveče nemojte piti ili jesti sirovu hranu jer se teško vari. Tokom noći takva hrana može da se fermentiše u želucu.
4. Umesto crnog čaja ili kafe pijte sok, biljni čaj i supu. Crni čaj i kafa su kiseli.
5. Nemojte biti napeti dok ste na kuri čišćenja, ostanite smireni i dosledni. Uživajte u procesu čišćenja tela i duha.
Izvor: stil.kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar